Περί Ιερωνύμου και περί τυχερών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε ιερατική σύναξη στη μητρόπολη αθηνών, παρακάλεσε τους ιερείς να μην ζητούν χρήματα και να δέχονται με αγάπη ότι τους προσφέρει ο καθένας.Αυτό έχει βέβαια μια βάση,δεδομένου ότι η ιερωσύνη δεν είναι επάγγελμα αλλά προσφορά.Από την άλλη όμως, ένας οικογενειάρχης ιερέας έχει ανάγκες ώστε να μεγαλώσει με αξιοπρέπεια τα παιδιά του.Και να ζητήσει κάποιο ποσό σε κάποιο μυστήριο δεν είναι έγκλημα και ούτε απειλή για την ιερωσύνη.Να φροντίσει η πολιτεία να δώσει ένα μισθό ικανοποιητικό στον ιερέα ώστε να μην ζητάει χρήματα όταν πρόκειτε να τελέσει κάποιο μυστήριο. Αυτό που πρέπει ο καινούριος αρχιεπίσκοπος να κάνει, να απαιτήσει απο την πολιτεία να αυξηθεί ο μισθός των κληρικών.Πολλά είναι εκείνα που πρέπει να κάνει ο ιερώνυμος. Ας περιμένουμε τότε. Ο χρόνος λένε είναι ο καλύτερος γιατρός.
Κυριακή 16 Μαρτίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Μακἀρι αδελφἐ συνοδοιπόρε να κανει κἀτι ο Νὐν γιατἰ ο Πρὠην ΘΕΟΣ ΣΧΩΡΕΣΤΟΝ ειχε αλλα στο νού του και γιά τού λόγου τό αληθές διἀβασε την παρακἀτω ἐρευνα.
++++++++++++++++++++++++++++++++
Λιβανιστήρι για 126 δις.
Η εκκλησία αναθερμαίνει τις σχέσεις της με την κυβέρνηση , ώστε να σιγουρέψει το μερίδιό της από το Γ’ «ευρωπακέτο»
Της Μαρίας Παπουτσάκη
Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Αμοργό , ο αρχιεπίσκοπος έδωσε σαφή εντολή στις υπηρεσίες της ιεράς Συνόδου. Να στείλουν σε όλα υπουργεία «υπενθύμιση» ότι η Εκκλησία διεκδικεί 126 δις. Δρχ. από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Παράλληλα ο πρωτοσύγκελος της αρχιεπισκοπής ζήτησε ακόμη μια φορά συνάντηση με τον υφυπουργό οικονομικών Χρ. Παπά , προφανώς με στόχο να «ξαναπιάσει το νήμα της επαφής» που διεκόπη πέρυσι με το θέμα των ταυτοτήτων. Η επιλογή του πρωτοσυγκέλου Θωμά Συνοδινού δεν είναι τυχαία , καθώς θεωρείται αποτελεσματικός και για πολλά χρόνια οικονομικός διευθυντής μεγάλων επιχειρήσεων.
ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ
Μέσα στα έργα που θέλει να κάνει η Εκκλησία με τα 126 δις. Των κοινωτικών κονδυλίων περιλαμβάνονται : δημιουργία πανεπιστημίου , Εθνικής Σχολής εκκλησιαστικής Διοίκησης < Ακαδημίας Εκκλησιαστικών σπουδών , εκκλησιαστικού Μουσείου , Πολυδύναμου συνεδριακού κέντρου , αλλά και έργα «κοινωνικής μέριμνας».
Ο αρχιεπίσκοπος περιμένει ότι μέσα στο φθινόπωρο θα αρθούν τα προβλήματα που κρατούσαν «παγωμένες» τις οικονομικές σχέσεις της Εκκλησίας και της Κυβέρνησης. Στην αρχιεπισκοπή περιμένουν τις εξελίξεις από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αν και την ίδια περίοδο η Εκκλησία θα έχει το δικό της «συνέδριο» , δηλαδή την ετήσια σύγκλιση του συνόλου των μητροπολιτών. Το μεγάλο αγκάθι είναι το ύψος των κονδυλίων : αρχικά , η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στην εκκλησία ότι θα δοθούν από τα 126 δις. Τα 80. Σύμφωνα όμως με συνεργάτες του αρχιεπισκόπου , το ποσό δεν θα ξεπερνά τα 56 δις. Δραχμές.
Η Εκκλησία , με την επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία ζήτησε να συμμετάσχει με εκπροσώπους της και στις επιτροπές παρακολούθησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων , και μάλιστα με δικαίωμα ψήφου , κάτι που γίνεται ήδη με το υπουργείο Παιδείας. Η προετοιμασία της Εκκλησίας για το «κοινοτικό καρβανά» έχει ξεκινήσει νωρίς. Ο αρχιεπίσκοπος , πριν από 2 χρόνια , δημιούργησε ειδικό Κέντρο Έρευνας και Συνεργασίας Πολιτισμικής και Κοινωνικής Δράσης στην αρχιεπισκοπή , με τη συμμετοχή του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητου , ενός ανθρώπου της εμπιστοσύνης του.
Στόχος του κέντρου , όπως μας είπε ο Στέργιος Στεργίου , υπεύθυνος σχεδιασμού , είναι η εκπόνηση προτάσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για προγράμματα που συγχρηματοδοτήθηκαν από το Γ’ ΚΠΣ αλλά δεν εντάσσονται στα «αυτοτελή εκκλησιαστικά πρότζεκτ» των 126 δις. Δρχ. Την προηγούμενη Τετάρτη , μάλιστα , ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος , συναντήθηκε με τον υφυπουργό Υγείας, Δ. Θάνο και συνάντησε μαζί του μια σειρά προγραμμάτων που έχει εκπονήσει το κέντρο σε συνεργασία με υπουργεία. Η συμμετοχή της εκκλησίας σ’ αυτ’α τα προγράμματα υπολογίζεται σε 300 εκατομμύρια.
Εγκλωβισμένα Ράσα
15 δις. δρχ. έχασε η Εκκλησία από την πτώση της μετοχής της Εθνικής
Της Μαρίας Παπουτσάκη
Ο νέος πονοκέφαλος του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου έρχεται αυτή τη φορά… από τη Σοφοκλέους. Η κρίση στο Χρηματιστήριο έχει πλήξη για τα καλά το «ιερό χαρτοφυλάκιο» της εκκλησίας που μέσα σε ένα χρόνο , υπολογίζεται ότι έχει χάσει 15 δις. Δρχ.
Η εκκλησία κατέχει το 1,8% των μετοχών της εθνικής Τράπεζας , δηλαδή περισσότερα από 4 εκατ. Τεμάχια που η τρέχουσα αξία τους φθάνει τα 46 δις. Δρχ , έναντι 61 δις. Δρχ που άξιζαν σύμφωνα με τη μέση τιμή του περασμένου έτους .Ο εγκλωβισμός της εκκλησίας στο ΧΑΑ γίνεται όμως σε μια περίοδο που εξετάζονται διάφορα σενάρια για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στα οποία ακούγονται πολλά , από την κατασκευή ξενοδοχείων μέχρι καινοτομικές ιδέες για τον περίφημο «θρησκευτικό τουρισμό». Μερικά από αυτά φαίνεται τώρα πως θα επανεξεταστούν , αφού θα αναζητηθούν νέοι τρόποι χρηματοδότησης τους.
ΙΕΡΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ
Η συζήτηση περί αξιοποίησης των μετοχών είχε ξεκινήσει πριν από ενάμιση χρόνο. Πολύ γρήγορα αποκλείστηκε η περίπτωση να παίξει η εκκλησία στο χρηματιστήριο , καθώς οι περισσότεροι μητροπολίτες δεν θα ήθελαν να κατηγορηθούν ότι τζογάρουν με τα «χρήματα του λαού του Θεού» , όπως συνήθως χαρακτηρίζουν την περιουσία τους. Τότε συγκρούστηκαν οι απόψεις τεχνοκρατών και ιεραρχών , με αποτέλεσμα να επικρατήσουν οι μητροπολίτες που θεωρούν ότι «οι μετοχές της Εθνικής είναι χρυσάφι και δεν μπορείς να τις ρευστοποιήσεις». Ωστόσο ορισμένοι ιεράρχες ασπάζονται την άποψη που λέει ότι η εθνική , στην ουσία , εκμεταλλεύεται τις μετοχές της Εκκλησίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της εκκλησίας τον οποίο χαρακτηρίζουν «απολιθωμένο» , καθώς τρία διαφορετικά συλλογικά όργανα σχολούνται με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο. Δηλαδή , η διοικούσα επιτροπή των οικονομικών , η συνοδική επιτροπή επί των οικονομικών και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία γραφειοκρατίας , αγκυλώσεων και ζημιογόνων καθυστερήσεων. Αυτή την περίοδο , η εκκλησία έχει ανοιχτά και άλλα μεγάλα θέματα οικονομικής φύσεως που και συζητήθηκαν Ιερά Σύνοδο.
Το πρώτο αφορά στο ξενοδοχείο που η εκκλησία πήρε την έγκριση ναδημιουργήσει στην οδό δεινοκράτους , στο Κολωνάκι μόπου διαθέτει έκταση περίπου 11 στρέμματα δίπλα στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ.
ΑΓΙΑ ΡΕΣΕΨΙΟΝ
Από τις 27 προτάσεις που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την ανέγερση πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων , εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων , μόνο αυτής της εκκλησίας προέρχεται από πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Και λόγω της αυτονόητης γραφειοκρατίας , υπάρχει εντονότατη πίεση του υπουργείου να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες εγκαίρως ώστε σε ένα χρόνο να καταθέσει την άδεια πολεοδομίας. Η κατασκευή του ξενοδοχείου θα ανατεθεί σε εργολάβο , με διεθνή διαγωνισμό. Η ίδια θα έχει ένα ετήσιο μίσθωμα , όπως συμβαίνει με το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα» στο Σύνταγμα. Ένα ακόμη έργο που έχει στα «σκαριά» η εκκλησία είναι η δημιουργία εκπαιδευτικού και συνεδριακού κέντρου. Ήδη , βρίσκεται σε αναζήτηση κτιρίου το οποίο θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο , ώστε να διαθέτει συνεδριακό κέντρο και χώρους για ξενοδοχειακή υποδομή.
Εκεί θα γίνονται σεμινάρια επιμόρφωσης των κληρικών που θα καταφθάνουν από όλες τις περιοχές της χώρας και , για ένα τρίμηνο , θα πρέπει να έχουν ένα χώρο να φιλοξενούνται . Η προκήρυξη δημοσιεύθηκε σε 7 εφημερίδες και αναρτήθηκε σε 28 μητροπόλεις που βρίσκονται σε ακτίνα 100 με 150 χιλιόμετρα από το λεκανοπέδιο. Πέντε ξενοδοχειακές εταιρίες έχουν λάβει του σχετικούς φακέλους και 2 έχουν κάνει προσφορές.
ΠΑΠΑ – ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Τέλος , αλλά όχι και τελευταίο στις προτεραιότητες είναι το θέμα του θρησκευτικού τουρισμού. Πριν από λίγες μέρες ο Ν. Χριστοδουλάκης επισκέφθηκε τον αρχιεπίσκοπο και συζήτησε μαζί του το θέμα , ενώ έχει ήδη ανάθεση τη μελέτη του σε ειδική επιτροπή και στον ΕΟΤ , σε συνεργασία ε ανθρώπους της εκκλησίας .
Έτσι συμφωνήθηκε να γίνει , κατ’ αρχήν χαρτογράφηση των ιερών τόπων . Στη συνέχεια , θα αρχίσουν συζητήσεις με τους υπεύθυνους κληρικούς αυτών των χωρών , αν δηλαδή δέχονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα του θρησκευτικού τουρισμού , ποιες ώρες και κάτω από ποιες συνθήκες επιτρέπουν τις επισκέψεις. Ακόμη , θα καταγραφούν οι ανάγκες αναμόρφωσης αυτών των χώρων , από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής , ώστε να είναι περισσότερο προσβάσιμοι στον επισκέπτη.
Δημοσίευση σχολίου